divendres, 26 de juny del 2009

Niagara no-falls

Imagineu-vos com de gèlid i persistent va ser l'hivern de 1911 a la zona dels grans llacs que es troben a cavall entre Estats Units i Canadà, que les cataractes del Niàgara es varen arribar a congelar. Les imatges parlen per elles mateixes.


dijous, 4 de juny del 2009

L'efecte 2000 i el canvi climàtic

Steven McIntyre, responsable de climateaudit, en estudiar les gràfiques de temperatures històriques que facilita la NASA, va notar una estranya discontinuïtat en les dades relatives a moltes estacions meteorològiques localitzades arreu dels Estats Units, totes elles datades al voltant de gener del 2000. Li ho va comunicar als responsables de la NASA, que no li van facilitar l'algoritme per a tractar de localitzar la fallada (la NASA no publica el codi font que usa per a elaborar els seus gràfics i que tot el món pren després com a base). Amb enginyeria inversa, va arribar a la conclusió que eixa anormalitat en les dades es devia al famós efecte 2000 ("Y2K bug" en argot informàtic) en processar les dades en brut. McKintyre va notificar el bug a la NASA, que va reconéixer l'error com un “descuit” que seria arreglat en actualitzar novament les dades. La NASA, en efecte, ha corregit les dades, això sí, sense donar-li cap publicitat a l'assumpte. Els resultats són esbalaïdors: 1998 ha deixat de ser l'any més calorós del segle XX, fet repetit pel "mainstream" durant anys. Ara l'any més calorós del segle XX, almenys als Estats Units, és 1934. De fet, 5 (1934, 1921, 1931, 1938 i 1939) dels 10 anys més calorosos als Estats Units resulta que van ocórrer abans de la segona guerra mundial i només 3 dels 10 corresponen als últims deu anys (1998, 2006, 1999). Ara bé: El bug només ha afectat les dades processades en les estacions dels Estats Units o és “global”?

Per altra banda, si analitzem la situació de les glaceres pirinenques, les més pròximes a casa nostra, veiem que es troben en franca regressió, tal i com està passant amb les glaceres alpines i moltes altres glaceres arreu del planeta (Himalaia, Kilimanjaro, etc). En estes dos fotos recopilades per Greenpeace, es pot vore la situació de la Glacera d'o Mont Perdito (Pirineu Aragonés) a l'any 1910 i al 2004 i la marcada regressió que ha patit el gel perenne.

Així doncs, hi ha canvi climàtic o no hi ha? Seguirem parlant en altres posts sobre este controvertit tema.